Kesään kuuluu oleellisena osana myös grillaaminen. Perinteisen suoran grillaamisen lisäksi kannattaa kokeilla kalan, katkarapujen ja kasvisten kypsentämistä lankulla, tai kuten ison meren takana sanotaan "planked food" -menetelmällä. Lopputulos on uskomattoman mehevä ja herkullinen. Savun aromi on mukana, mutta ei niin voimakkaana kuin perinteisesti savustettaessa. Eikä puutakaan kulu muutamaa haapalankun palaa enempää.
Paikallinen kenttäsirkkeliyrittäjä sahasi haapapöllistä 16 mm paksuja tuppeensahattuja lankkuja, näillä pärjätään tämä kesä.... 

Kuvateksti

Kuvateksti

Haapa itsessään ei kehitä paljoakaan savua, vaan on sopivan neutraali kypsennysalustana. Lankkuja pitää liottaa vedessä useamman tunnin ajan jotta ne kestävät kaasugrillin kuumuuden. Ennen kalan tai kasvisten  laittamista lankulle, kannattaa lankkuja esikuumentaa hetki grillissä ja sivellä ne pienellä määrällä öljyä. Sitten vaan mieleiset ainekset lankulle.....tässä kuivamarinadilla maustettu lankkulohi menossa grilliin.

Kuvateksti

Lankkulohen ja kasvisten kypsymisaika on n. 15-20 minuuttia. Grillin kupu pidetään suljettuna, välillä pitää toki vilkaista, etteivät liekit ole liian isoja ja polta ruokaa karrelle. Sumutinvesipullo kannattaa pitää käden ulottuvilla... Haapa ei muodosta paljoakaan savua, leppälastut auttavat savun muodostumisessa. Leppälankku olisi ihanteellinen paistoalusta, mutta kun ei ole noita leppäpusikoita omasta takaa, pitää tyytyä muihin lehtipuihin.... Amerikkalaiset käyttävät alustana  lepän ohella setriä (cedar planked salmon)

Lopputulos on mehevä ja hennosti savuinen. Raaka-aineiden marinoimisessa vain mielikuvitus ja omat makumieltymykset ovat ainoa rajoite.  Perinteinen, suomalaiseen makuun sopiva makuyhdistelmä on sitruuna ja tilli. Sitruunaviipaleet kalan alla auttavat kypsän kalapalan irrottamisessa lankulta. Kypsentämisen aikana lohta voi sivellä voisulalla; toki riippuen siitä, haluaako hyvää vai terveellistä kalaa...

Kuvateksti

Lankkulohi on kätevintä tuoda pöytään lankulla; kannattaa käyttää palamatonta alustaa ja tarvittesssa kostuttaa lankun pohja suihkupullolla.

Kuvateksti

Ja sitten syömään.....

Jättikatkaravut valmistuvat samalla periaatteella nopeasti, lihan kypsentäminen on hieman hitaampi projekti...